Social Icons

Pages

Thursday, April 19, 2012

Cuti-cuti Sarawak

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak sambung cerita pasal jelajah ke sarawak dan sabah.
Kali ini, ke Sarawak dahulu..

Gambar Intro... hehehe...
Hari pertama tu, 17hb bertolak dari LCCT pukul 11.45 pagi.
Excited nak naik flight, maklumlah bukan selalu naik flight kan.
Sampai kt lapangan terbang kuching tu, pukul 1.30 petang.
Vrrooomm... Membelah Laut China Selatan..
Sampai je, perut rasa lapar. Singgah la kt McD airport tu, menjamu selera sambil menunggu noma dan husna, orang sarawak dan johor yang bekerja di sarawak ambil kitorang.
Alhamdulillah, save poket kitorang sebab ada mereka berdua kat sarawak tu.

Then, kami dibawa ke rumah fatimah dan azila, rumah sewa member kitorang jugak orang semenanjung tapi posting di sarawak. Situ la tempat kami menginap dia sarawak, save lagi budget kitorang.. Hehe. Terima kasih fatimah dan azila.

Malam tu kami dibawa membeli-belah dia pasar malam satok. Kat situ la kami beli keychain & baju untuk dibawa balik ke semenanjung. Banyak jgk barang yang murah2 dan cantik.

Untung banyak makcik jual pelekat peti sejuk ni.. banyak kami borong..

Keesokan harinya, 18hb tu kami dibawa membeli-belah di Serikin, di sempadan malaysia dan indonesia. Banyak item yang murah, seperti telekung sembahyang, jubah, blaus dan macam2 lagi.

Xde keje posing..
Dah penat membeli-belah kt serikin tu, kitorang balik rumah tido. Haha..
Letih kot pegi sana. Then, petang tu kitorang pegi waterfront, naik bot. Hehe..
Walaupun aku ni dh biasa naik bot, bot kt kuching pn aku nak merasa jugak kan. Bukan selalu aku pergi sarawak..


Hari ketiga kt sana, kitorang pegi melawat Kampung Budaya Sarawak.
tempat ni berdekatan dengan Gunung Santubong.

Gunung Santubong.. seperti gunung berapi berasap yang sedang bersiap sedia untuk memuntahkan laharnya..
berbaloi la kalo korang nak mengetahui pelbagai etnik yang ada kat sarawak.
macam2 jenis rumah ada, bergantung pada etnik yang ada kat sarawak nun..
then, ada jugak persembahan budaya setiap etnik di sarawak..
mesti korang akan suka. yang paling aku suka adelah persembahan sumpit-menyumpit.. hahaha..


Balik jer dari Kampung Budaya tu, kitorang singgah merasa Laksa Sarawak.. sedap jugak la bagi aku..
untuk buah tangan balik semenanjung, kitorang beli kek lapis dan jugak ikan terubuk.
tak sah la kalo pegi sana tapi tak membeli kedua2 benda ni.
disebabkan kitorang lambat lagi balik semenanjung, nak singgah di Sabah dulu (hehe..) kitorang pos laju je terus benda2 makanan ni ke kampung.. risau jugak takut tak tahan, membazir je..

Singgah kejap beli ikan terubuk masin..
After letih memilih dan membeli bahan makanan ni, perut pun berbunyi mintak di isi.. hehe
singgah pulak lagi makan mee kolok, chicken wing dan banana cheese..
memang aku tak pernah jumpa mende ni kat semenanjung, kecuali chicken wing la.
melantak abis kitorang.
chicken wing dan banana cheese order 2 kali.. (hehe...)

Gambar makanan ni kena letak besar2..
Keesokannya, kami berangkat ke Sabah pulak..
akan bersambung di entri seterusnya... tungguuuu...

4 comments:

Aida_Y said...

amboi..aktifnya blog ni~~
blog sy juga yg bersarang~~~
hahha...
gmbr menarik kt blog kamu adlh gmbr mknnn yg besar2 ni..
wuaaa~~~
sedapnyaa.....huhuhu

podomoroo transport bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

Harga sewa Kereta :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282262272279
WhatsApp : +6282280000071
Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
Facebook : Podomoroo Transport
Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan.. ^_^ Wassalam dan Terima Kasih ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails