Social Icons

Pages

Thursday, December 30, 2010

Ahh.. TIDAKKK!!!!

Aaaaa... TIDAAAKKKK!!!!
TIDAAKKK!!!!!

jam tangan masuk jamban...
uwaaa..
tidaakk!!

jam tangan mahal tu..
susah payah kumpul duit,
tiba2 masuk lubang jamban pulak,
free-free jer masuk ke situ,
nak harapkan orang yang bagi,
berjanggut la aku..

ape lagi..
ambik cepat2..
heee..
yang penting,
jam itu dapat diselamatkan..

harap-harap semua bakteria dan patogen mati lepas aku bagi dettol nih..


p/s: sambil menyuruh anak sedara cari dettol nak samak sampai bersih...

Wednesday, November 10, 2010

Oh, Anakku...

Assalamualaikum wbt..

4 minggu telah berlalu, dan 4 minggu lagi masih berbaki untuk aku berbakti...

satu pengalaman yang ingin dikongsi...

Ada seorang nenak tua ni telah dimasukkan ke hospital. Keadaannya memang lemah sangat dan sudah berumur kira2 70 tahun lebih. Apa yang menyebabkan aku tidak puas hati adalah kerana ahli keluarganya tidak sanggup membawa pulang nenek tua ini, dan menyerahkan tugas menjaga nenek tua ini kepada pihak hospital. (ingat hospital tu badan kebajikan ke?).. huhuhuhu...

Bila keadaan nenek ini semakin pulih, (tapi tak dapat berjalan, memerlukan penjagaan setiap masa, dan perlu diberi makan melalui tiub melalui hidung), dan dibenarkan pulang ke rumah, ahli keluarga nenek ini tidak mahu menjaga nenek ni.. antara ayat2 mereka...

"kami tak bersedia la untuk jaga dia"
"tidak boleh ke hospital je yang jaga?"

ohh.. tidak!!! ada juga manusia yang lepas tangan untuk menjaga ibu mereka yang sudah tua. walau apa pun dosa mereka, mereka tetap ibu yang melahirkan.

Cukup azabnya ibu mengandung
Bulan berjalan hari dihitung
Ibu berserah rugi dan untung
Kepada Allah meminta tolong

Cukuplah bulan dengan harinya
Seorang putra dilahirnya
Bidan menyambut dengan lembutnya
Hampir si ibu hilang nyawanya

sedih aku tiap kali melihat nenek ini..
agaknya apa ada dalam hati si ibu yang tua yang malang itu bila diperlakukan sebegitu rupa.

"oh anak2 ku, sampai hati kau biarkan ibu macam ni.."

lonely heart of a mother (pic: google)

mungkin itu yang difikirkan si ibu sambil menangis dalam hati,, mengharap secubit kasih sayang anaknya di penghujung usia..

Thursday, September 23, 2010

Usha ~ Kereta Idaman

balik kerja petang tadi
terus pegi showroom suzuki
usha-usha kereta idaman
sejak zaman belajar lagi
nak tau kete apa yg diidamkan??

ni dia... jeng,, jeng,, jeng~~~


Amacam???
hensem tak kete idamanku nih??
mesti la hensem, 
kalau tak hensem,
takkan jadi kete idamanku pulak..
hehe...
walaupun rasa tak mampu..
tapi nak jugak satu

kalau jadi beli
nak warna apa ye??
dalam dilema nak pilih warna apa

merah
@
silver grey
@
putih

tolong,,,, tolong,,, kawan-kawan...
saya dalam dilema
warna apa yang patut dipilih
kalau ikut hati,, suka warna merah
nampak gagah dan berani...
hehehe

sabtu ni nak pegi showroom tu lagi
nak hantar dokumen
dan...
nak test drive...
kihkihkih..

I'm come back!!!

Assalamualaikum wbt


Dah lama rasanya tak update blog ni
bersawang sana sini
sejak terputus bekalan internet di rumah ni
sejak my lappy masuk bengkel melayang rm480
sejak mula menjengah alam baru, alam pekerjaan nih


alhamdulillah,,
semuanya menjadi normal balik
internet dah masuk
lappy dah pulih
dan menyesuaikan diri dengan alam kerja
cuma sekarang
perlu tambah ilmu pengetahuan
biasa la, kerja susah
kena hapal itu, kena hapal ini
macam-macam la kena hapal
kena tahu itu, kena tahu ini
macam-macam la kena tahu
tanggungjawab pun dah besar


ihsan incik google


yang penting
jadikan hari ini lebih baik dari semalam
dan jadikan hari esok lebih baik dari hari ini

Wednesday, July 14, 2010

Menanti

Assalamualaikum wbt...

Menanti...
menanti apakah??

Gambar: DevianArt

menanti orang datang meminang transkrip peperiksaan dan surat pengesahan tamat belajar je la...
dari pejabat polis konvo universiti...
huhuhu...
penting untuk lapor JPA dan LFM...
ape tu JPA dan LFM??? google sendiri ok?

Setelah lebih 2 tahun minggu menunggu surat yang tak terkunjung tiba...
hati meronta2 untuk membelasah menelefon pejabat polis konvo itu...

9.30 pagi

Tut... tut... tut...
saya: Helo, saya banduan pelajar tamat pada blablablababla.... sekarang saya tak dapat lagi transkrip saya,, so saya nak semak sama ada dah hantar atau belum. penting ni,, saya nak guna....
staff 1: penjara fakuti mana ye?
saya: farmasi
staff 1: awak call extension ni, XXXX,, cakap dengan Pn AAA,dia yang uruskan untuk penjara fakulti farmasi.
saya: Pn AAA?? yang mana satu eh? (confident giler tanya)
staff 1: awak kenal ke semua staff yang kerja kat penjara pejabat ni?
saya: Tak (hahahahaha).. 
staff 1: awak telefon pukul 12.00 tengahari nanti tau sebab sekarang Pn AAA ada peperiksaan.
saya: ok2,, nanti saya serang call dia.. terima kasih sayang...

12.00 tengah hari

tut...tut....tut...
saya: Helo, saya........blablablablabla (ulang balik perbualan pertama dengan staff 1)
Pn. AAA: iye,, dari fakulti mana ye? nama? eja? nombor banduan pelajar? nombor telefon? sekarang duk kat mana? blablablabla...
saya: blablablablablabla... boleh puan tolong semakkan untuk musuh kawan saya?
Pn AAA: boleh.. sila bagi detail.
saya: blablablablablabla.... blablabla.. dan blablabla lagi...
Pn AAA: nanti saya semak belukar.. kamu telefon balik saya dalam pukul 2 ok?
saya: hhhmmm,,, ok la. (ingatkan terus mensemak)

masak berangan kejap sementara menunggu pukul 2 pagi petang...

2.00 petang

tut...tut...tut...
saya: helo, saya tadi yang serang telefon sini untuk semak transkrip saya
Pn AAA: oh,, ok. kamu apply bulan 6 kan. saya baru uruskan untuk fakulti farmasi ni start bulan 7. jadi rekod tak ada dengan saya.. kamu pergi belasah telefon Pn. ZZZ kat extension XXXX. dia yang uruskan sebelum ni. saya dah forwardkan detail kamu berdua kat dia.
saya: oo, yeke?? adoii la hhmm.. macam tu pulak. ok2.. jadi boleh saya telefon dia sekarang ke?
Pn AAA: hari ni Pn ZZZ jaga kandang kaunter,, maybe seharian dia kat kaunter.. kamu telefon esok la ye.
saya: baik... ok, terima kasih puan...

keesokan harinya...

belum sampai esok lagi ni.. hehehe... tapi akan ku menunggu esok hari dengan rakusnya sabarnya...

Tuesday, July 13, 2010

Long Journey


Alhamdulillah,,, today,, the offering letter for a job came up
Thank God,, my journey for getting such of job is quite easy
but actually it not the easy pathway to go to
with a litre of sweat and tears falling down
only now,,, i realized

it not so easy
to get what we want
we can only plan
then we try to achive it with efforts

but,
sometimes
there are obstacles restrained us to achive what we want
we might stuck in the way
but, it not ended there
please don't give up
because Allah might want you to find another way
the better way
to find your life

thanks for all
for accompanying me
and give the colour to my life
,,,parent,,, family,,,
...friends...

for all friends
our 'memories'
'sweats'
'tears'
we go through together
will remain in my heart
if i forget someday
please remind me back
because i'm not perfect

this journey is still long
until i close my eyes
i don't know the future
just pray and live our life
for better future
p/s: feel sad because some friends stuck in their way.. Don't give up... Let's do our best...

Sunday, July 11, 2010

Belajar dari Semalu

Di petang yang panas, sedang aisya (bukan nama sebenar) mencabut rumput-rumput yang tumbuh dengan gembira di hadapan rumahnya,, tiba2,,,


"adoi" aisya terjerit kecil
dicarinya benda apakah tersembunyi di celah-celah rumput yang telah menyakitkan jarinya itu
"laaaa,,, pokok semalu rupanya" monolog aisya sendirian


sedang aisya mencabut pokok semalu itu,,, jari nya sakit kerana terkena duri2 yang ada pada semalu itu...
di tarik-tarik nya akar pokok itu dengan sekuat hati, tapi susah untuk dicabut...


"oooiii pokok semalu, apesal la ko ni susah sangat nak kena buang"
bebel aisya sendirian..
"apesal la ko tumbuh kat sini,, pegi la tumbuh dlm hutan,, kan senang,, tak payah aku nak cabut ngko nih"
"susah betul ngko ni nak berpisah dengan tanah, siapa suruk ngko tumbuh kat sini"
"adoi,, sakit la,, duri ntah hape2"
bebel, bebel,, dan bebel lagi si aisya seperti tidak berpuas hati dengan kewujudan pokok semalu itu... suka betul dia membebel...


teringat si aisya pada zaman kanak-kanaknya dahulu.. betapa sukanya dia dan kawan2 sekampung mencari pokok semalu di celah2 pokok renek yang lain yg tumbuh meliar... respon yang diberikan pokok semalu itu amat mengeletek hatinya...tidak tahu kenapa, "mungkin aku masih kecil kot" bisik aisya sendirian lagi...


begitu la pokok semalu,,, menguncup bila disentuh,,, duri yang mencederakan,,, punyai akar tunjang yang sangat kuat...






belajar la dari semalu,, mempunyai perasaan malu,,, menjaga dan mempertahankan maruah yang diibaratkan daripada durinya,,, dan tegas,, seperti akarnya yang sangat kuat mencengkam pada tanah,, begitu la juga kita,, perlu tegas dan cekal dalam apa jua keadaan tanpa dipengaruhi oleh pandangan dan pemikiran negatif orang lain terhadap kita...


p/s: nama saintifik untuk pokok semalu ialah mimosa pudica.... Just want to share...

Friday, July 2, 2010

Pelanggan Pertama

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah, malam ni saya bersyukur sebab dapat pelanggan pertama untuk chalet kami.. datang dari johor, sebab nak hantar anak daftar masuk uni. sebenarnya, chalet ni tak berapa nak siap lagi, takde aircond lagi, takde tv, takde kabinet, tapi mungkin rezeki kami.. terima kasih banyak2 buat kawan2, azyani dan akma sebab rekomenkan chalet kami..


nama chaletnya belum ditetapkan lagi, nak bincang2 dulu.


bagi sesiapa yang berpeluang datang melawat atau melancong ke terengganu, khususnya di kuala terengganu, boleh la menginap di chalet kami. bilik ada 4 buah, next time akan ditambah. sebab ni baru permulaan, modal tak cukup nak buat bilik banyak2.. 


lokasi chalet kami di kampung teluk ketapang, seberang takir,,
-agak2 15 minit ke bandar kuala terengganu..
-jalan sikit dari chalet kami, terus nampak pantai.
-berdekatan dengan lapangan terbang Sultan Mahmud, stadium Sultan Mizan
-berdekatan dengan ICT (Ikan celup tepung).. boleh menjamu selera sotong celup tepung, keropok lekor dan lain2 berhadapan dengan laut.
-dekat juga dengan kedai air buah gelas besar.. order la gelas sebesar mana yang anda mahu.
-boleh ke bandar kuala terengganu dengan menaiki bot penambang terus ke pasar besar kedai payang. tambang RM1/person. boleh jugak tempah terengganu river cruise.. kalau nak cuba la..


kalau ada sesiapa yang berminat, boleh la tanya saya. kalau segan nak tanya saya, boleh la tanya kakak saya pulak.. Adah,,, hehehe...


p/s: malu bertanya sesat jalan

Tuesday, June 22, 2010

Maafkanlah,,,





Dua orang sahabat karib sedang mengembara melalui padang pasir yang sangat luas. ditengah-tengah perjalanan, berlaku sedikit pertengkaran antara dua sahabat tersebut dan salah seorang telah memukul sahabatnya disebabkan tidak dapat mengawal perasaan.


Dengan penuh rasa hiba, sahabat yang dipukul telah menulis di atas pasir

"hari ini sahabat baikku telah memukulku"

Kemudian, mereka meneruskan perjalanan dan sampai di sebuah tasik yang amat dingin. oleh kerana terlalu teruja, sahabat yang telah dipukul tadi terus terjun ke dalam tasik untuk menyejukkan badannya. tiba2 dia gagal mengawal diri dan mula lemas.

menyedari keadaan itu, sahabatnya telah terjun ke dalam tasik dan berjaya menyelamatkannya. dia pun mengucapkan terima kasih dan memahat di atas batu berbunyi:

"hari ini sahabat baikku telah menyelamatkan nyawaku"

sahabatnya itupun bertanya,

"mengapa tadi sewaktu aku memukulmu, engkau menulis di atas pasir, dan sekarang engkau memahatnya di atas batu?"

jawab sahabat tersebut,

"aku menulis keburukanmu terhadapku di atas pasir kerana ia akan hilang di tiup angin, aku memahat kebaikanmu di atas batu supaya aku akan mengingatinya sampai bila2".

begitu la juga dengan kehidupan kita ini. segala keburukan orang harus lah kita buang jauh2, lupakan dia, dan maafkan lah dia. biarkan ia hanya singgah untuk sementara agar mudah untuk kita melupakannya. namun, apabila kita menerima kebaikan orang lain, pahatlah di hati kita agar terus kekal mengingatinya sampai bila2...



Rahsia untuk mendapatkan ketenangan dan kedamaian dalam hidup : Sebelum tidur, lupakan dan maafkan segala kesalahan orang lain kepada kita.

kredit to: buku U-turn ke jalan lurus

Monday, June 21, 2010

Kenduri Kawin

Assalamualaikum wbt...


Dah lama tak update blog rasanya.. jadi, dia atas desakan dan saranan Adah dan Lea, terpaksalah saya mengupdate blog ini... hohoho, nasib baik ada kenduri kawin kat rumah ni.. boleh la cite skit2..


Sebenarnya yang kawin ni bukan saya, tapi abang saya tau.. jangan silap faham..


Ni gambar kenduri kat belah perempuan kat Temerloh.. tema baju warna biru.. tiba2 baju pengapit pengantin lelaki lari dari tema, warna cokelat la pulak.. alaaa, tak kisah la kan...


Rombongan pengantin lelaki dah sampai kat Temerloh... pengantin lelaki tengah nervous tuh...

Adik-beradik pengantin lelaki.. ni xcukup lg nih... nak masukkan sume dlm gambar ni xcukup la.

Gambar-gambar kat bawah ni pulak kenduri kat rumah pengantin lelaki... kiranya majlis untuk sambut menantu la ni.. sambil2 tu buat akikah sekali terus...

Tengah sibuk kat dapur ni.. biasa la, kenduri kat kampung la katakan... masak sendiri je, semua anak beranak, orang kampung datang tolong masak sama2... a lot of thanks to them for helping us...

Lagi2 sibuk kat dapur... tukang masak utama tengah bagi arahan tuh..

Sesi bergambar dengan menantu... banyak lagi gambar, tapi malas nak upload...

Habis je kenduri sambut menantu nih,,, terus sakit2 badan... adoi la. Nak buat macam mana, sibuk la konon.. hahahaha...


Saturday, June 5, 2010

Kucing Buang Anak

Assalamualaikum wbt...


Hari ni tiba2 terkejut tengok dua ekor anak kucing kat depan rumah, tali pusat tak tercabut dan siap ada uri lagi tuh,, tak ada ibu. 
Rasanya baru malam semalam kot si ibu kucing ni bersalin, uri pun basah lagi. sekor dah mati dah, tinggal sekor lagi.. entah akan hidup lagi ke tak esok..
huu, mana la si ibu kucing nih, tak berhati perut langsung.. kucing mana punya anak la ni,, yang penting, bukan kucing saya..


Gambar tiada kena-mengena dengan cerita... ini gambar anak kucing dengan si ibu yang penyayang...


Biasanya kita dengar haiwan pun sayangkan anak, tapi,, hari ni dah terbukti statement ini tak betul...
ish, sakit hati betul kat ibu kucing ni,, lain kali kalau nak tinggalkan anak, jangan tinggalkan kat rumah kitorang, pergi la rumah orang lain jer.. hehehe..
rumah kitorang ni bukan pusat jagaan anak2 kucing baru lahir tau.. kalau untuk bagi makan kucing jalanan yang kelaparan boleh la....


Manusia buang anak,,
kucing pun nak buang anak..
manusia terikut perangai kucing ke,,,
atau kucing terikut perangai manusia??? 
Entah la, saya pun tak tahu...

Tuesday, May 25, 2010

Kerjaya Farmasi

Assalamualaikum wbt.

Entry kali ini saya ingin bercerita sedikit sebanyak mengenai kerjaya farmasi nih.. Artikel diambil dari alumni USM.



Kerjaya sebagai Ahli Farmasi menawarkan peluang kerjaya yang amat luas. Buat masa sekarang, prospek kerjaya Ahli Farmasi adalah amat cerah sekali kerana terdapat kekurangan Ahli Farmasi dalam sektor awam
mahupun swasta. Dari segi pekerjaan, graduan farmasi tidak mempunyai masalah untuk mendapatkan pekerjaan.

Selepas memperolehi kelulusan B. Pharm., iaitu degree farmasi yang diiktiraf, seseorang graduan farmasi mesti menjalani housemanship/training (dipanggil juga sebagai Provisionally Registered Pharmacist, PRP) selama 12 bulan di hospital awam yang diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia. Objektifnya ialah untuk graduan menjalani program latihan yang terancang tentang aspek praktis farmasi dibawah penyeliaan ahli farmasi berdaftar.

Selepas lulus peperiksaan Farmasi Forensik dan menamatkan satu tahun housemanship, graduan layak untuk berdaftar dengan Lembaga Farmasi Malaysia dan praktis sebagai seorang Ahli Farmasi yang berdaftar di Malaysia.

Kerjaya sebagai Ahli Farmasi menawarkan skop pekerjaan yang amat luas. Ahli Farmasi boleh berkhidmat dalam sektor kerajaan mahupun dalam sektor swasta.

Dalam sektor awam, peluang pekerjaan bagi ahli farmasi meliputi di hospital-hospital kerajaan, hospital
universiti serta hospital angkatan tentera. Selain daripada itu, ahli farmasi juga memainkan peranan yang penting dalam bidang penguatkuasaan dan pendaftaran ubat-ubatan sebagai pegawai penguatkuasa.

Dalam sektor swasta, ahli farmasi boleh berkhidmat di hospital-hospital swasta, farmasi komuniti (kedai farmasi), pegawai pemasaran syarikat farmaseutikal tempatan atau multinasional.

Dalam industri farmaseutikal, ahli farmasi boleh berkhidmat di peringkat pengurusan, pemasaran atau terlibat secara terus dalam kawalan mutu, pengeluaran atau pembangunan ubat-ubatan.

Dalam bidang akademik, keperluan tenaga pengajar juga semakin meningkat memandangkan banyak IPT sudah menawarkan kursus farmasi.



So, kerjaya farmasi bukan hanya membancuh ubat-ubatan dan menjaga di kaunter2 mengambil ubat seperti yang digambarkan oleh masyarakat2 kita sekarang. Bidangnya adalah amat luas dan ia merupakan salah satu bidang yang life-long learning dengan kehadiran ubat2 baru di pasaran untuk memastikan ubat yang diberi kepada pesakit adalah terjamin dari segi keselamatannya.


Sunday, May 9, 2010

Mimpi malam tadi

Salam...


Malam tadi mimpi,,,
Mimpi tercabut gigi,,,
Sedih rasa di hati,,,


Sebelum ni pernah mimpi,,
mimpi tercabut gigi,,,
lepas itu orang tersayang pergi,,,


Kali ini mimpi lagi,,,
Apa maksud kali ini,,,
Harap2 hanya mainan tidur malam tadi,,,
Hanya Dia yang mengetahui,,,
Apa akan terjadi di kemudian hari,,,


Apa2 pun, ku redha ketentuan Ilahi,,,
sebagai ujian untuk diri,,,
Harap tak tersasar dari landasan ini....


p/s: memujuk diri sendiri

Wasiat?? Tag la

Assalamualaikum wbt..


Saya dapat wasiat dari Adah. Dah lama sebenarnya,, tapi malas nak buat.. buat keje lain yang perlu dulu.. malam ni baru la lapang sikit,,, sementara berada di Puncak Alam nih.. Menunggu siapa la yang nak ambik ni, bawak balik ke kampung halaman.. ni dia wasiat nyer...




Dapat sekor lembu.. ok la tu, boleh buat kenduri kawin kan..




1. Thank and link the person that gave you the cow
Terima kasih kt kakak saya,, si Adah,, sebab bagi lembu comey ni

2. Bagi balik wasiat ni kat 7 blogger yang paling active atau 7 yang paling tak active
Nak bagi kt Adah balik.. hahaha

3. Bagitau diorang ni yang diorang dapat wasiat dari orang kaya kg sepening lalat...
"Ambik la balik wasiat nih.. muahaha.. suruh ayoh korban wat nikoh nasir..."


4. Cerita 3 perkara apa yang anda selalu wat sambil tgk tv
Picit jerawat
Makan
garu kepala

5. Bagitau 3 makanan pelik yang pernah anda makan
tak ingat

6. Cuba bagitau berapa orang dah kawan anda kat Facebook
190 kot..

7. Feveret soalan ni... camner korangberjumpa spouse korang or pakwe or makwe.. kat mana??
Tak pernah jumpa sbb tak pernah ada
ok la,, sini je wasiat tu.. jumpa lagi lain kali...

Monday, May 3, 2010

Pernahkah anda?


Bangun je dari tidur,,,,

Pernahkah anda nak buka pintu rumah, tapi sebenarnya nak ke bilik air?

Pernahkah anda mandi, tapi terlupa bawa tuala? lepas mandi baru perasan?

Pernahkah anda keluar je dari bilik air, bawa sekali sabun masuk bilik tidur? Bilik air dalam rumah je...

Pening2

Pernah tak? pernah tak?

Inilah padahnya tidur pukul 3 pagi semalam stay up nak study untuk exam hari ni.. otak pun dah jadi kurang betul... 




Kesimpulannya: Jangan study last minute...

p/s : One more paper to go.. chaiyok2... tak sabarnya nak habiskan 'penderitaan' ini...

Tag yang saya suka

Assalamualaikum wbt.. 


Saya kena tag lagi oleh Adah. Kali ni kena cerita pasal buku.. Ceritalah Buku.. Book is window of the world.. Ni yang berkobar-kobar nak cerita ni sebab saya suka baca buku.. Dulu cita-cita nak jadi cikgu, tapi rezeki ke arah lain pula... Adah cerita 3 buah buku, saya pun nak cerita 3 buah jugak la.. kena ikut orang yang mentag.. baru sekarang ada masa nak mejawab tag, sibuk sangat dengan exam..


Buku pertama
Disebabkan sekarang ni musim exam, dan hari-hari mengadap buku je, ni la buku yang saya selalu ngadap tu.. Dah naik bosan kot buku ni ngadap muka saya.. pagi, petang, siang, malam... tido pun atas buku ni.. minta maaf buku,,, tertidur atas kamu...
Pharmacotherapy Handbook.. ini baru anak dia je.. Mak buku ni nama Pharmacotherapy Textbook... Textbook tau,, textbook tu maknanya tebal.. Ada 2559 muka surat.. Penting buku ni untuk pilih ubat apa yang sesuai nak rawat orang sakit selain daripada untuk lulus exam.. :) ... Sesiapa yang berminat nak ambil farmasi tu, atau ada adik, kakak, abang nak ambil farmasi, atau saje2 nak tambah pengetahuan,,, boleh la beli buku ni.. Harganya tak ada la mahal sangat (RM 300++) kalau nak dibandingkan dengan sedikit ilmu yang kita dapat ni... Hanya setitis dakwat dilautan tak terbanding dengan ilmuNya..

Buku kedua
Sudah penat memerah otak study buku pharmacotherapy ni, curi masa sikit baca buku ni...


Saya sangat tertarik baca buku ni.. kadang2 kita lupa,, sebab terlalu seronok sangat dengan dunia ni.. Ada masanya kita perlu baiki balik kesilapan kita sebelum terlajak jauh.. Ada masanya kita perlu berubah kepada yang lebih baik.. ini masanya kita u-turn balik. bukan jalan raya je yang ada u-turun ni.. Sebenarnya, ada hikmahnya Allah beri kita nikmat lupa... kenapa?? hhmmm... kena la baca buku ni sendiri ye.. Kalau nak pinjam bagitau ye,, kalau nak beli sendiri pun boleh.. Tak akan miskin la kalau beli buku2 yang berfaedah..

Buku ketiga
Buku ni saya dapat 3 hari yang lepas walaupun dah lama menempah..


Hadiah buat muslimah.. buku ni cerita tentang panduan asas fiqah wanita. bagus jugak baca buku ni sebab menyentuh semua bab mengenai wanita secara terperinci untuk kita perbaiki ibadah kita sebagai wanita... Ada perkara asas Fardu Ain berkaitan wanita seperti bersuci, wuduk, solat, menutup aurat, pergaulan, poligami dan macam2 lagi la.. Mari lah kita sama2 perbaiki ibadah kita untuk mendapat keredhaanNya ( pesanan untuk diri sendiri jugak ni)

Saturday, May 1, 2010

Dapat Award

Assalamualaikum wbt..

Buat pertama kalinya, saya dapat award.. tiba2 je dapat award dari adah.. lawak la.. New blogger award. award untuk orang yang baru berblogging.. betul la tu, memang saya baru buat blog.. baru sangat,, tak tahu la sampai sebulan ke tak lagi ni.. jadi, kalau ada apa-apa yang terkurang tu, yang kena perbaiki tu,, tegur2 la ye... Dan salam perkenalan untuk sesiapa yang saya baru kenal melalui dunia blogging ni... okeyy....


Dan, sesiapa yang new blogger tu yang nak award ni jugak, sila la bagitahu saya ye,, nanti saya bagi.. okeeyyy,,,

Monday, April 26, 2010

Saya Accident...

Assalamualaikum wbt..

Syukur ku panjatkan ke hadrat ilahi kerana dengan kurnianya saya dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur sehingga ke hari ini.

Alhamdulillah, murah rezeki semenjak dua tiga menjak ni.. birthday kek dapat dua kali, pertama 3hb April hari tu,, kedua dapat semalam.. Mimpi apa ntah kawan2 nak bagi dua kali walaupun sambutan dengan orang yang berbeza.. Hari ni jugak keluar ke shah alam, sambut birthday seorang kawan dekat tasik shah alam... hujan rintik2 tidak mematahkan semangat kami untuk meneruskan agenda yang sudah dirancang... Cewwahh..

Kek sumbangan ahli rumah A2205 ---uzaimah, roi, sherdila, noma, liana, lin, husna---
( gabung dengan birthday liana )

Kek sumbangan 6 sekawan ---lea, husna, ain, lin farrah---
( gabung dengan birthday farrah.. p/s: farrah buat mi goreng jugak tau)





Aiikk.. ni dah lari dari tajuk entri nih. hehehe... Sebenarnya dalam perjalanan balik ke puncak alam, kereta kancil yang dipandu lea telah berlanggar dengan sebuah motosikal. dalam kereta tu hanya kami berdua, lea dan saya.. ini adalah kali pertama lea pandu kereta dari shah alam ke puncak alam. jadi, dia minta saya untuk tunjuk ajar mana yang perlu dan tunjuk jalan ke puncak alam..

Tapi nasib agak malang hari ini kerana kami terlibat dengan kemalangan dengan sebuah motosikal.. hhmmm, sebenarnya benda ni berlaku kat traffic light. lampu isyarat laluan kami berada masa tu hijau,, so lea bawak la kereta dengan yakinnya. (Mesti la kan,, dah lampu isyarat hijau).. then, tiba2 ada la satu motosikal dari arah bertentangan ni buat u-turn kat traffic light tu. lea tak perasan ada motor wat u-turn.. Apa lagi, bertembung la kami bersama2.. Aiyarrkkk!!!...


Lepas tuh... terkejut. lea dgn penuh kekuatan tekan brek.. nasib baik tak ada apa2 yang berlaku.. penunggang motor tu bangun (nasib baik tak ada apa2,, kalo x dah jadi kes polis tu), lepas tu mintak maaf ngan kami dan terus blah.. dia tau la tu dia yang salah.. huhuhu.. nasib baik lea sempat brek, kalau x mungkin dia dah terseret.. tak dapat nak bayangkan,, mintak jauh la.. bercalar jugak la kereta lea..

Apa yang saya nak cakap kat sini, kita dah ada undang2 kat negara kita ni untuk dipatuhi, bukan untuk dilanggar.. jadi, tolong lah ikut untuk keselamatan semua pihak. kadang2 kita dah bawak kereta hati2, tp orang lain yang tak berhati2,, kita pulak yang terkena tempias. bila dah accident, siapa yang patut disalahkan?... adoi, geram la pulak kat penunggang motor tu... dah la langgar lampu isyarat, motor pulak warna hitam, topi keledar warna hitam, susah betul nak nampak malam2...


Kepada penunggang motor kat luar sana (sesetengah la, bukan semua,,, heee,, adah pun penunggang motor),, sila hati2 dan ikut la apa yang perlu diikut. saya tak salahkan siapa2 kat sini, tapi untuk keselamatan semua,, sila la pertimbangkan.. I concern U, U concern me.. OK??....


Kadang2 ada penunggang motor yang main ikut suka je bawak motor (ditekankan sekali lagi ye,,, bukan semua ye).. hari tu naik kereta dengan kawan jugak, ada la satu motor ni langgar cermin sisi kereta viva kawan saya... terus terpelanting penutup cermin tu.. penunggang motor ni terus je blah wat tak tahu... terpaksa la kawan saya tu keluarkan duit nak baiki apa yang rosak..


So, moral of the story sila la bawak kenderaan anda dengan berhati2.. kemalangan boleh dicegah.. jangan bila dah terhantuk, time tu la baru nak terngadah.. Sayangi nyawa dan hidup anda.. Biar apa pun yang berlaku, ajal dan maut tetap ditangan Allah swt..

Friday, April 23, 2010

Kena Tag

Assalamualaikum

Hari ini ku terpaksa mengepost entry baru kerna ditag oleh kakakku, mawaddah. Tagged tu ape sebenarnya? entah,,, ku pon tak tau.. sebenarnya ni first time kot jawab tagged.. Sebelum ni ada la jugak cik adah mengetag ku.. tapi dibiarkan saje sebab tak tau pulak kena jawab balik.. huuuu,, org baru dunia blog la katakan.. Malas la nak cakap panjang2,,, tengok la ape dia suruh buat nih....

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.

 hhhmmm,, name folder adalah finishing school 

2. Select the 8th photo in that folder.

 hhhmmm,, gambar apa ni? 

3. Post that photo along with the story behind it.

 Haaa,, ni gambar yang kelapan tuh.. ni gambar time our last program as a student,, finishing school program.. as a preparation mentally and physically before entering working world.. Nervous la nak keje.. Tempat adalah di DK 10, bangunan Fakulti Farmasi 4. Tarikh 10 April 2010.. ini la last kami semua masuk dewan kuliah dengan kawan2..

Semua sibuk nak bergambar je time nih. kami semua curik kejap masa rehat untuk sesi seterusnya.. best jugak la program hari tu. Ada ceramah (ada yang best, ada yang ngantuk,, huu), ada grooming skill session (yang ni best,, heheehe), ada sesi latihan dalam kumpulan (LDK) dan yang paling best kumpulan kami dapat no 1 (bukan selalu bertuah macam nih)... dapat hadiah frame yang comel.. :)

Lepas nih, dah takde dah nak main2 dalam DK. nak curik2 tidur time pensyarah berbuih mulut mengajar kt depan, nak curik2 makan bila xsempat nak breakfast kt bilik, nak kaco member yang tengah tidur dalam kelas, nak usha orang2 lain mengangguk2 tanda faham dalam kelas (padahal tersengguk2 tidur), nak curik2 study subjek lain kalau lecture bosan, nak lukis2 ape yang patut, nak main balas2 tulis mesej yang mengarut dengan kawan sebelah, kiri,kanan, depan, belakang sambil bergelak ketawa (nampak sangat tak bagi tumpuan,,, nggeeheehe)..

Lepas ni dah tak ada dah.. huuu... dah tak ada dah... alaa, sedih la pulak.. huissh,, panjang la pulak story nih.. (Heee)..

4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.

    Huuu,,, tak ada kawan sangat la nak tag.. baru lagi.. heee..  nak tag Hafizuddin sorang je la..  amik la along, mu nak buat, buat la, tak nak buat sudah... huahua

Thursday, April 22, 2010

Cerita 21 April

Assalamualaikum wbt...
Semalam 21 April.. kenapa dengan 21 April.. tak ada ape2 la sebenarnya.. heee,, Semalam adalah first paper untuk final exam untuk final year... Pharmacoepidemiology (ape tu?)... Sebijik mcm soalan past year 2008.. kalaulah tau soalan past year akan keluar, mati2 akan ku hapal je jawapan untuk soalan tuh.. huuu.. 

Next  paper 30hb April ni lak, subjek Applied therapeutic in gastrointestinal, renal and endocrine disorders.. terbelit lidah nak sebut.... sila study ye cik najmu.. then, paper applied therapeutics in hematopoietic, neurological and psychiatric disorders and the last paper adalah ethics and forensic pharmacy... lepas tu?? kami budak satu rumah dah plan nak g jalan2... . hee.. tempatnyer adalah rahsia dulu buat masa sekarang...

Petang semalam, lepas abis paper kami satu rumah bertolak la ke shah alam, menyinggah ke Noodle Station kat SACC Mall.. saje nak merasa makanan kt situ....

 Alahai, bila makanan nak sampai nih??Kebulur dah.. nak angkat kepala pun xlarat...

 Akhirnya makanan sampai,, ape lagi,, melahap la semua

 A2205 members di Noodle Station
 
Lepas perut masing2 kenyang gendang gendut tali kecapi, singgah pulak la kt Big Apple.. haahaahah... Makan lagi.. ape jenis budak la ni..

 pilih,, jangan tak pilih


Sempat lagi tuh... kat mana la ni mereka berposing....

Then, kami jalan2 kt i-City.. Dah lama dah berangan nak g ke situ, tp nak wat cmne.. Asyik busy je manjang.. Kalo xde kelas, ade assignment, kalo xde assingnment, ade presentation la pulak. kalo xde presentation, ade test la pulak... kalo xde presentation, ade clinical attachment kt hospital la pulak.. kalo xde attachment, kene buat report la pulak... hhmmm... akhirnya, tercapai jgk la impian satu rumah nak jalan2 ke situ...


 I-City... penuh ngn lampu warna-warni

Dalam perjalanan pulang ke puncak alam, singgah la pulak kejap kat Fun Fair kat Klang Sentral. takde orang sangat pun.. huu, sempat la jgk naik mende yang pusing2 ke atas tuh.. ape ntah namenyer.. main naik jer.. ingat malas nak naik, tp sebab satu rumah nak naik, terpaksa la jgk beli token tuh..


Ni la, benda pusing2 tu... ape namanya ntah...

kami satu rumah sempat main satu permainan tu je.. huu, sebab dah pukul 10.30malam dah.. terpaksa balik cepat2. takut nanti kena hambat ngan pak guard kt pintu masuk kolej tu.. time lalu je pintu masuk tu, buat2 muka baik2 semua.. hahaha... nasib baik tak kena tahan dan soal macam2...


Last but not least,


Terima kasih kat A2205 members yang bagi ole-ole ni kat saya.. uzaimah, husna, lin, roi, noma, sherdila,,, dan juga liyana... Lampu antik tu comel, dah la ada bintang kt situ,, i like.. binatang kuning ni akan ku guna untuk pukul di waktu ke'tension'an + ke'sakit hati'an... Thanks a lot...

Monday, April 19, 2010

Surat daripada SYAITAN??

Hai manusia yang tersayang,

Sewaktu engkau mahu tidur, aku lihat engkau tidak memuji Allah, tidak berselawat, tidak membaca ayat Kursi. Ini bagus sekali kerana waktu tidur adalah untuk tidur bukan untuk membaca dan mengingat apa2. Sememangnya engkau tidak membuang masa tidurmu.

Pagi ini aku melihat engkau tidak mengerjakan solat subuh. Bagus sekali kawanku! Engkau telah membuktikan bahawa engkau sahabatku yang budiman. Jangan engkau susah-susah bangun dan memendekkan masa tidurmu. Tidurlah dengan nyenyak dan nyaman. Janganlah engkau pedulikan azan subuh yang mengejutkan engkau dari tidurmu. Bila subuh menjelang, udara masih dingin, tariklah selimutmu dan tidurlah wahai sayangku.

Aku juga melihat engkau memakai pakaian yang tidak menutup aurat. Bagus sahabatku. Seharusnya engkau perlu mengikut fesyen semasa tanpa perlu terikat dengan sebarang peraturan. Pasti ada mata-mata yang terpikat dan terpesona melihat kecantikanmu itu. Sesungguhnya kecantikan yang ada padamu hendaklah ditonjolkan untuk tontonan ramai.

Aku juga melihat engkau jarang membaca Bismillah sebelum makan. Ini sangat bagus kerana kamu tidak memenatkan mulutmu. Makan lah dengan lahap dan sepuas2nya sayangku. Inikan rezeki dari Tuhanmu.

Sahabatku, aku lihat bila engkau bertemu sahabat handaimu, engkau mengucapkan "Hai", "Hoi", bukannya Assalamualaikum.. Bagus sahabatku, engkau tidak la nampak seperti kekampungan dengan mengucapkan perkataan seperti itu. Engkau telah mengikut trend semasa.

Engkau telah membuktikan bahawa engkau dan aku adalah sahabat yang sejati. Di akhirat nanti, engkau dan aku dapat bersama-sama berjalan.... Kita akan berpegangan tangan menuju neraka jahanam. Betapa terharunya aku memiliki sahabat sehidup semati sepertimu duhai sahabatku..

Sahabatmu yang tercinta,,,
Syaitan

Credit to RaudhahTribune

AArrgghhhh!! Tiddaaakkk!!! adakah aku salah seorang sahabat syaitan??
'Ya Allah, janganlah Kau pesongkan hati kami setelah Kau memberi petunjuk kepada kami'
~pesanan buat diri yang sering alpa~

Thursday, April 15, 2010

Open Your Eyes (Bukalah matamu)

Pleezzee. tengok video ni kejap... Sangat best...I like it so much..


 

By: Maher Zain

Look around yourself
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony 
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No.. 
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time.. 
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there? 
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No.. 
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time.. 
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life.. 
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time.. 
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time.. 
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..
 
Artist: Maher Zain Album: Thank You Allah Copyright: Awakening Records 2009
   
And the video below is the same song but it story how a photographer become a Muslim.. Let's take a look... ;D... Kalau nak tengok lebih banyak lagi, bolehlah berkunjung ke Youtube ye kawan2..

 


Best kan?? uhuk.. uhukk (T_T).. Thanks Allah I was born as a Muslim..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails