Social Icons

Pages

Sunday, June 26, 2011

Aku yang Nakal

Masa dulu-dulu...
waktu kecik-kecik..
hari ku dipenuhi dengan aktiviti dari pagi hingga ke petang...
aku suka~~~

panjat pokok jambu golok (orang ganu panggil) aka pokok gajus. pastu, kalo ade beli buah pelam (mangga), bawak skali pelam yang belum dikupas naik atas pokok. kat atas pokok tu, kupas kulit guna gigi, pastu baling2 ke bawah (macam monyet je perangai tak senonoh itu)

cari port yang best nak wat khemah dengan anak saudara, yang paling best pernah buat bawah pokok rhu.. wat khemah guna pelepah nyor (kelapa), tiang gune buluh (cari kat pantai), ikat dengan rapia (beli kat kedai)... bila khemah dah siap, rembat periuk kat dapur wat masak megi guna kayu api.... peeerrgghhh,, best gile kot..makan panas2 kat khemah buatan sendiri...

balik skolah je, g kat khemah tu. bawak buku.. nak stadi konon... tengok2 tido krohh krohh.. time sakit ati bila mamat hitam tumpang duk khemah kitorang.

pergi pantai mandi laut dari pagi sampai petang tak balik2 sampai kena hambat.. kulit pun jadi cam arang terbakar jer, asyik mandi sepanjang hari.tak kisah gelap, asalkan puas hati mandi laut. alhamdulillah umur panjang, tak lemas... hehehe..

main anak-anakan (tak tau orang luar panggil ape), permainan glemer time budak2 dulu.. sampai bawak tidur skali..

main masak-masak ngan anak sedara.. yang tak tahan tu, guna api betul lak tu.. sampai kain hangus berlubang pun tak perasan.. hohohoho.. masak rumput, goreng lumpur, tanak pasir.... ekekeke....

main basikal sampai masuk kampung orang. jauh lak tu.. tak tahu ape motif, yang penting boleh main basikal.. sampai terkencing jatuh basikal pun tak kisah..
pernah kene kejar orang gila naik basikal warna merah, tapi steady ah, sebab aku pembonceng je masa tu... ahahahaha.. tapi cuak jugak kot...

tapi sekarang,
dari pagi sampai petang,
keje.. keje.. keje...
huhuhu...
sesungguhnya, kenangan itu indah....



p/s: waktu kecik dulu, korang pernah berak dalam semak tak??(tak senonoh punya pertanyaan, hehehehe....)

(just sharing : lecturer aku kat matrik aku dulu pesan jangan ingat perkara lampau, nanti sel otak akan mati, sebab tu otak jadi lembab.. so, kalau nak otak berkembang, kene selalu berfikir kehadapan.. selamat beramal)

5 comments:

M a W a D D a H said...

mamak itang nok maing pondok2 gok ngan mung...hahahahah...

napok sgt mu yg berok dlm rok...kahkahkah

Najem said...

aku tanye je wehhh.. muahahaha

Hana said...

bestnya rumah dekat dengan pantai :)

ooo jimie penah bera* dalam semak ye? kah3 :) kantoi la pulak!

Najem said...

Hana: hahaha... Just pertanyaan ok.. Mane la tau, time bengong2 dulu ade buat.. Hehe..

chokeLy said...

hehehe..best nye... ni tbe2 rase nk wat psl zaman dolu2 ni.. huhu.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails